Over Ons

Wie zijn wij?

‘MEGA’ staat voor Meetjesland Gent Alliantie. Onze club telt vijf afdelingen: Beernem, Eeklo, Evergem, Gent en Maldegem. Deze afdelingen zorgen voor een kwaliteitsvolle opleiding van kinderen op vlak van watergewenning, leren zwemmen, enz. Dit steeds met als doel om op termijn competitiezwemmers af te leveren die, elke op hun eigen niveau, gaande van regionaal tot internationaal, kunnen acteren. Belangrijk hierbij is dat MEGA er naar streeft om het maximale uit elke zwemmer te halen.

Met haar structuur die gericht is op samenwerking, wil MEGA zwemteam haar steentje bijdragen tot het omhoog brengen van het niveau van de zwemsport in (Oost-)Vlaanderen en in België.

Beschrijving afbeelding

MEGA Zwemteam wil de status van toonaangevende club in de zwemsport in België behouden door:

 • de jeugd te leren zwemmen en zo een gezonde hobby te verstrekken;

 • de garantie van continuïteit binnen het zwemteam om zo naar een hoger niveau te groeien;

 • te streven naar topprestaties door middel van verantwoorde trainingen;

 • het internationaal aanzien te verhogen door onder andere het opleiden van topzwemmers met internationale uitstraling en het organiseren van internationale wedstrijden.

Missie

Onze Missie

De missie van onze zwemclub is het bieden van een veilige en gastvrije omgeving voor zwemmers van alle leeftijden en capaciteiten om te leren, te verbeteren en te concurreren. We streven ernaar om de liefde voor zwemmen te bevorderen en de sport te promoten als een levenslange activiteit die fysieke fitheid, mentaal welzijn en persoonlijke prestaties bevordert. We streven ernaar om sterke, bekwame en zelfverzekerde zwemmers te ontwikkelen die kunnen uitblinken in competitie op alle niveaus, van lokaal tot nationaal en daarbuiten. We streven er ook naar teamwerk, sportiviteit en een gemeenschapsgevoel onder onze leden te bevorderen. Onze club zet zich in om coaching, faciliteiten en middelen van topkwaliteit te bieden om de groei en het succes van onze zwemmers te ondersteunen.

 

Visie

Onze Visie

De visie van onze zwemclub is om een ​​programma van wereldklasse te zijn dat kampioenen voortbrengt op elk niveau, van beginner tot Olympisch. We streven ernaar een leider te zijn in de zwemgemeenschap, erkend voor onze uitmuntendheid in coaching, faciliteiten en middelen. We stellen ons een club voor die inclusief en gastvrij is voor iedereen, waar elk lid de kans krijgt om zijn volledige potentieel in de sport te bereiken. Wij geloven dat onze zwemmers door hard werken, en toewijding grootsheid kunnen bereiken in het zwembad en daarbuiten. Ons uiteindelijke doel is het creëren van een cultuur van succes en uitmuntendheid die zwemmers van alle leeftijden inspireert en motiveert om hun dromen na te streven en naar de sterren te reiken.

Waarden

Onze Waarden

Onze kernwaarden zijn veiligheid, respect, inclusiviteit en plezier. We stellen de veiligheid van onze leden voorop en handelen daarnaar in al onze activiteiten. We tonen respect voor iedereen die deel uitmaakt van onze club, ongeacht leeftijd, geslacht of vaardigheidsniveau. We streven naar inclusiviteit en willen iedereen de kans geven om te zwemmen en te genieten van onze activiteiten. Plezier staat voor ons centraal en we willen dat onze leden met een glimlach naar het zwembad komen. Tot slot willen we ons blijven ontwikkelen als club en ons blijven aanpassen aan de behoeften en wensen van onze leden. We willen een club zijn waar iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt, en waar iedereen kan genieten van het zwemmen en de gezonde en actieve levensstijl die het biedt.

Olympische
Zwemmers

AfdelingenZwemmende
Leden

Bestuur

Het bestuur van Mega Zwemteam bestaat uit vele vrijwilligers.

Matthias Loones

Voorzitter - Secretaris

Martine Engels

Penningmeester

Carine Verbauwen

Technisch Directeur

Mariann Masschelein

Bestuurslid

afdeling Beernem

Bert Peters

Bestuurslid

afdeling Beernem

Willem-Jan Langaskens

Bestuurslid

afdeling Eeklo

Thomas De Vriese

Bestuurslid

afdeling Eeklo

Karel Van Nieuwenhove

Bestuurslid

afdeling Evergem

Ann Maes

Bestuurslid

afdeling Evergem

Els Van Poucke

Bestuurslid

afdeling Gent

Sascha Van den Branden

Bestuurslid

afdeling Gent

Thomas Bollé

Bestuurdslid

Afdeling Maldegem

Sören Potier

Bestuurslid

afdeling Maldegem

Het verleden, het heden en de toekomst

 • MZV en RGSC

  MZV en RGSC

  De club kent een rijke geschiedenis met veel successen. Alles begon bij de ‘ Meetjeslandse Zwemvereniging’ (MZV), het geesteskind van zwemicoon Herman Verbauwen, en bij Royal Ghent Swimming Club (RGSC), één van de oudste zwemclubs van het land. De eerstgenoemde club kende reeds een samenwerkingssyteem dat de club jarenlang de absolute nummer één in België maakte, zowel bij de jongeren als bij de senioren. RGSC werd op een gelijkaardige, professionele manier geleid.

 • MEGA Zwemteam

  MEGA Zwemteam

  Onder de trainers en het bestuur van beide afdelingen kwam men dan ook al gauw tot de vaststelling dat de filosofie, de trainingsmethodes en de goodwill aanwezig waren om een mogelijke samenwerking of fusie tussen beide belangrijke Oost-Vlaamse clubs te realiseren. Op 12 december 2003 kwamen de diverse besturen samen en de geboorte van MEGA Zwemteam was een feit. Na contact met de Vlaamse Zwemfederatie werd alles in het werk gesteld om op 1 januari 2004 officieel van start te kunnen gaan. Een eerste (administratieve) uitdaging voor de fusieclub betekende al meteen een succes.

 • Rijkgevulde geschiedenis

  Rijkgevulde geschiedenis

  Niettegenstaande MEGA zwemteam vrij recentelijk werd opgericht, hebben de fusieclubs al een rijkgevulde geschiedenis achter de rug. Vooral MZV heeft jaren lang de Belgische zwemsport gedomineerd en was vele jaren na elkaar de beste zwemclub van het land. Ook op internationaal vlak scoorde de club voortreffelijk. Van 1976 tot 2000 mocht de club niet minder dan 7 zwemmers afvaardigen naar de Olympische Spelen. De namen van deze zwemmers, die ook buiten onze landsgrenzen weerklank vonden, zijn: Carine en Pascale Verbauwen, de gebroeders Van Steenbergen, Marc Van De Weghe, Sabine Pauwels en Nina Van Koeckhoven.

 • Grootse wedstrijden

  Grootse wedstrijden

  Naast deelname aan de Olympische Spelen, namen tientallen van onze leden deel aan de Europese Jeugd Olympische Spelen en aan de Europese Juniorkampioenschappen. Ook op ‘seniorniveau’ behaalden veel van deze zwemmers selecties voor zowel EK’s, als WK’s. Het spreekt vanzelf dat onze club ook op de Vlaamse en Belgische kampioenschappen, zowel bij de jeugd als bij de senioren, een pak finale- en podiumplaatsen binnenhaalt.

 • De dag van vandaag

  De dag van vandaag

  Tot op vandaag zijn nog steeds honderden competitiezwemmers en duizenden leden aangesloten bij de club. Het werkgebied van MEGA strekt zich uit over ongeveer een vierde van het grondgebied van Oost-Vlaanderen en een deel van West-Vlaanderen.